Asgari Ücretli Çalışanlar Müjde! SGK'dan 25.000 TL Toplu Ödeme Yatırılacak!

Asgari Ücretli Çalışanlar Müjde! SGK'dan 25.000 TL Toplu Ödeme Yatırılacak!

SGK'dan gelen açıklama milyonlarca asgari ücretle çalışanı ilgilendiriyor. Nakit olarak 25.000 TL toplu ödemesi yapılacak. Bu ödeme yalnızca kadın çalışanlara sağlanmaktadır. SSK'ya bağlı olup çalışan ve doğum yapan kadınlara bu toplu nakit ödeme verilir

SGK'dan yapılan açıklamada milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren açıklama geldi. Nakdi destek şeklinde tam 25.000 TL toplu ödeme yapılacaktır. Bu ödeme yalnızca kadın çalışanlar için geçerli olmaktadır. SSK'ya bağlı olarak çalışan ve doğum yapan kadınlar bu toplu nakit ödemeyi anında alabilir. Üstelik bu destek tam manası ile koşulsuz ve geri ödemesiz olarak verilmektedir. SGK adeta kadınlara büyük bir jesti bulunuyor. Fırsatı kaçırmak istemeyen ve başvuru şartlarını sağlayanlara başvuru yapabilir.

SSK'ya bağlı olarak çalışan kadınlar, doğum yapmaları halinde birçok hakka sahip görülüyor. Kadınların doğum sonrası 8 hafta önce ve 8 hafta sonra olmak kaydı ile toplam 16 hafta izin kullanabilir. Ayrıca ikiz doğumlar esnasında kadınlara 2 hafta ek izin sağlanmaktadır. Ayrıca bu izin dönemi içinde devlet annelere nakdi yardımda da bulunmaktadır.

Kadın çalışanlara, doğum yapmaları durumunda doğum yardımı olarak da verilen hastalık parası ödeneğini almak için hak kazanırlar. Ödeme tutarları brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. 2023 yılında asgari ücret ile yapılan zam sonrasında doğum yardımı ödemesinin miktarı da çoğaldı. Brüt asgari ücret ödemesi 10.080 TL olan doğum izni için ödenecek tutarı 25.000 TL'ye kadar yükseldi.

Çalışan kadınların talepleri göze alınarak bu ödeme PTT ya da IBAN numarasına yapılmaktadır. Ancak başvuru esnasında hesap numaranız ile ödeme PTT vasıtasıyla gerçekleştirilecektir.

SGK'dan toplu şekilde ödeme almak için başvuru şartları duyuruldu. Kadınlar için başvuru şartları ise şu şekilde olacaktır:

  • Doğum öncesi son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor. Doğum izni başlamamış olanlara ve önce işten ayrılanlara bu ödeme verilmez.

  • Kadının çalışmakta olduğu işyerinde bulunan sigortalılığının devam etmesi şarttır. 112 günlük hastalık dönemi içinde işyerinde çalışmamak zorunlu tutuluyor.

  • Bayan çalışanlar sağlık raporunu işyerine vermek zorundadır. Diğer işlemleri işyeri bizzat yürütecektir.

Bu ödenekten yararlanmak için doğum yapmış olanlara başvuru yapması şartı aranıyor. Gerekli şartları yerine getiriyorsanız dilekçe verip doğum yardımı için SGK'ya başvuru yapabilirsiniz. Kamu çalışanları için de benzer bir ödeme yapılması söz konusu olacaktır. Ancak kamu çalışanları çalıştıkları kuruma başvuru işlemi gerçekleştirmek zorundadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.