Zam Üstüne Zam! Süte Kallavi Zam Geldi...
Geçtiğimiz haftalarda yem fiyatına gelen 10-15 liralık zam sonrası süte de zam geldi. Son artışın asgari ücret zammından kaynaklı olduğuna dikkat çeken ASÜD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil “8,5 liralık fiyatı baz alındığında zam yüzde 10-12‘nin
Süt piyasalarındaki taban fiyat, hayvan kesimi sorunları devam ederken süte bir zam daha geldi. Henüz duyurulmayan zammın yüzde 10-12’nin üzerinde olduğu ifade edildi.
3 KEZ ZAMLANDI
İlk fiyat artışının arz-talep nedeniyle yaşandığını söyleyen ASÜD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, son artışların asgari ücret ve diğer kalemlere gelen zamlardan kaynaklı olduğuna dikkat çekti.
Sütün fiyatı son aylarda 3 kez zamlanırken, zarar etmeye başlayan süt üreticileri maliyetlerin bir kısmını süt hayvanlarını keserek karşılıyor. Süt arzında yaşanan sıkıntılar ve sanayi talebinin yüksek olması serbest piyasada süt fiyatını 12 liraya yükseltti. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) en son güncellediği tavsiye satış fiyatı ise 8,5 lira seviyesinde bulunuyor.
“ASGARİ ÜCRET ZAMMI ETKİLİ OLDU”
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, “Geçtiğimiz haftalarda yem fiyatına gelen 10-15 liralık zam, bunun yanı sıra kaba yem, silaj, yonca ve samanda fiyat artışları bir miktar sütün maliyetini de arttırdı. İlk gelen zamlar arz-talepten kaynaklıydı ama şimdi maliyet de etkili oldu. En son geçen hafta ortaya çıkan rakamlar ve marketlerin de tesadüfen zamları bu dönemde rafa yansıtması dikkat çekti. Bu zamma arz-talep etkisi ve son olarak maliyet artışı yansıdı. Maliyet zamlarında asgari ücret ve diğer kalemlere gelen artışlar etkili oldu” dedi.
“GEÇEN HAFTA ZAM GELDİ”
Kazancıgil, maliyet artışının kabaca yüzde 10 civarında olduğunu bildirdi. USK’nın 8,5 liralık fiyatı baz alındığında, zammın yüzde 10-12‘nin üzerinde olduğunu dile getiren Kazancıgil, “Geçen hafta zam geldiği için piyasalara yansıması daha çok yeni. Marketler yavaş yavaş fiyatları geçiyorlar. Satışta ilk anda düşüş görebiliriz ama zamlı maaşlar daha halkın cebine girmedi. Tüketimde arz talepteki oynaklığı görmemiz için hem zammın tam oturması hem de zamlı maaşları beklememiz lazım. Onun için tüketim için şu anki durumlar çok kırılgan” şeklinde konuştu.
Sürekli zam beklentisinin toptancı kanadında satışları yükselttiğine de dikkat çeken Kazancıgil, “Elimde 10 teneke fazla peynir olsun, haftaya daha pahalı olur’ mantığıyla hareket edildiğini vurguladı.
“FİNANSMANA ULAŞIM ZORLAŞIYOR”
Ekonomim.com'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre Kazancıgil“Enflasyon ortamında maldan para kazanma denkleminden dolayı ilginç derecede satışları destekledi. Satışlarda yükselen bir grafik yaşandı, çok düşen bir satış grafiğe rastlamadık. İşletmeler ürünlerini sattılar, zannedilen bir düşüş de olmadı. Mega Center’da ürününü satamayan ve elinde kalanı hiç duymadık. İşler kötü değil ama fiyat artışından dolayı finansmana ulaşım ve operasyon zorlaşıyor. Fiyatlar yükselirken talebin azalmamasının nedeni ise fiyatın daha da artacağı beklentisi” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.