Erken Emeklilik Bekleyenlere Müjde! 10 Yıl Çalıştıysanız 8 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz
Milyonlarca çalışanın hayalini kurduğu emeklilik için EYT sorunu devam ederken, bazı kişiler EYT engeline takılmadan emekli olabiliyor. Peki, erken emekli olmak için neler yapılmalıdır? İşte bütün ayrıntılar...
Çalışma hayatına idame eden tüm vatandaşların en büyük hayali emekli olup maaşlarına kavuşmak. Bu süreçlerde ne zaman emekli olacaklarını ve ne kadar maaş alacaklarını merak eden bireyler borçlanma yolu ile daha erken emekli olabiliyor.
Erken emeklilik şartları çalışan kişilerin en çok merak ettiği sorular arasında bulunuyor. Milyonlarca çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emeklilik koşulları hakkında bilgi almak istiyor. Bazı sağlık durumlarının tespiti halinde de vatandaşlara bu hak verilirken kadınlarda çocuk, erkeklerde askerlik vazifesi emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Bu sayede bir kadın 6 yıla kadar erken emeklilik kazanabiliyor. Bu şartların hepsini merak edenler için yazımızda derliyoruz.
51'den 58 yaşa erken emeklilik şartlarını 3 maddeyle duyurdular. Emeklilik için gün sayanlar için bazı şartlarda hemen maaş bağlanma imkanı sunuluyor.Böylece kadın ve erkekler daha erken tarihte maaşa kavuşma imkanına sahip olabiliyor. Annelik durumu, askerlik ve sağlık nedenlerinden ötürü pek çok kişi beklenen tarihten daha önce maaşını alma şansı sağlıyor.
ÜÇ MADDE İLE AÇIKLANDI
Erkeklerde askerlik hizmeti ve kadınlarda doğum emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Öte yandan malulen emekli olma hakkı da bulunuyor.
TAM 6 YIL KAZANDIRIYOR
Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor. Erkeklerde askerlik hizmeti ve kadınlarda doğum emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Öte yandan malulen emekli olma hakkı da bulunuyor. Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.
BORÇLANARAK EMEKLİLİĞE HAK KAZANABİLİR
Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş şartını sağlayan ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olabilir. Örneğin emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.
8 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Erken emeklilik fırsatlarından yararlanarak vatandaşlara 8 sene erken emekli olabilme ayrıcalığına sahip olabilecekler. Konuyla alakalı formüllerin yakın bir vakit dilimi içerisinde geniş standartlar dahilinde vatandaşlara açıklanması bekleniyor. 3600 gün şartıyla vatandaşlar süratli ve basit bir şekilde emekli olabilme avantajına erişmiş olabilecekler. Kaliteli bir hizmet olanağından yararlanmak isteyenler için bakanlık her yönden fırsatlarla dolu bir hizmet kampanyası olanağı sunmayı başarıyor.
YIPRANMA PAYI
Çalışanlar arasında yıpranma payı olarak adlandırılan fiili hizmet zamanı zammı ile riskli işlerde çalışan vatandaşlara erken emeklilik hakkı veriliyor.
Söz hususu yıpranma payı arsenik, kurşun işlerinde çalışanlara ve polislere verilmesinin yanı sıra aynı vakitte milletvekili ve basın çalışanları gibi değişik gruplara da verilebiliyor. Bu hak yardımıyla birtakım meslek gruplarına 8 yıl erken emeklilik hakkı veriliyor.
ERKEN EMEKLİLİK HANGİ MESLEKLERDE VAR?
Madencilik ve yeraltı işlerinde çalışan kişilere 180 gün,
Cıva üretimi işleri, Demir ve Çelik fabrikaları, Asit üretimi yapan fabrika ve atölyelerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Radyoaktif işler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet-Polis-Mit çalışanları, Ceza infaz kurumlarında çalışanlar, Basın ve gazetecilik işleri, TRT'de haber hizmetinde çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar için 90 gün,
Kurşun ve arsenik işleri, Su altında çalışmayı gerektiren işler, Alüminyum fabrikaları, Döküm fabrikaları, Çimento fabrikaları, Cam fabrika ve atölyeleri, Kok fabrikaları, Termik santraller, İtfaiye ve yangın söndürme işleri, İhtiyat pilotları, Diş tabibi, Eczacı, Tabip, Hemşire, Ebe, Hastabakıcı hemşireler, Toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışan vatandaşlara 60 gün ek gün adedi eklenmektedir.
10 YIL ÇALIŞANA EMEKLİLİK MÜJDESİ
Söz hususu listede yer alan meslek sahiplerine çalıştıkları gün sayısına ek olarak yıpranma payı adı altında ek ediliyor. Bu sayede bu meslekleri yapan vatandaşlar daha az sürede çalışarak daha erken sürede emekli oluyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.