Detaylar Netleşti! PTT'den Maaş Gibi Ödeme Alacaksınız! İşte Ev Hanımlarına 2750 TL'lik O Ödemenin Detayları...

Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kadınlara çok sayıda sosyal destek verilmektedir. Bazı şartları karşılayan kadınlar devlet tarafından verilen sosyal yardımları nakit olarak alabiliyorlar. Peki, 2.750 TL destek ödemesi ne zaman?

Eşinden ayrılmış, boşanmış, dul kalmış kadınlar için devletin vermiş olduğu yardımlar bulunmaktadır. Bu olanaklar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile sağlanmaktadır. Kadınlara bu kapsamda 2.750 TL ödeme yapılıyor. Peki, kimler yararlanacak? İşte merak edilenler!

DUL YETİM MAAŞI 2023'TE NE KADAR OLDU?

Eşinden veya babasından dul yetim maaşı alanlar için taban maaş uygulaması bulunuyor. Burada alınan maaşın hisse oranına göre taban maaş yeniden hesaplanıyor.

5 bin 500 liralık en düşük emekli maaşına göre dul ve yetim maaşı için miktarlar şu şekilde olacak:

Yüzde 75: 4.125 lira
Yüzde 50: 2.750 lira
Yüzde 25: 1.375 lira

DUL YETİM AYLIĞI NASIL ALINIR?

Sigortalının ölümü halinde geride kalan hak sahiplerinin hayatlarını sürdürebilmeleri için sosyal güvenlik sistemi kendilerine dul aylığı bir başka ifadeyle ölüm aylığı ve yetim aylığı bağlıyor.

Emekli sandığı yasasına göre, eş ve çocuklar ile ana ve babaya aylık bağlanıyor. Ölüm halinde eşin ölümü halinde hayatta kalan eşe son alınan maaşın yüzde 75'i bağlanıyor. Çalışıyorsanız, alacağınız miktar yüzde 50 oluyor.

Eşin dışında bir de yetim varsa ki kız çocukları bekarsa hayatlarının sonuna kadar bu aylığı alabiliyor. O zaman eş yüzde 60, yetim yüzde 30 oranında maaş alıyor. Eğer iki yetim varsa eş yüzde 50, yetimler yüzde 25'er maaş alıyor. Baba ya da annenin ölümü halinde yalnız bir yetim kalırsa alacağı miktar yüzde 50. İki yetim kalırsa yüzde 40'ar maaş alıyor.

Babanız ya da annenizi kaybettiğinizde evliyseniz, ancak sonra işler kötü gitti ve ayrıldıysanız, boşandıktan sonra yetim aylığına hak kazanıyorsunuz. Erkek yetimler 18 yaşına kadar, öğrenci iseler 20, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşına kadar aylık alabiliyor.

BOŞANAN KADINLARA BABADAN MAAŞ BAĞLANMASI

Eşinden ayrılmış olan kadınlar belirlenmiş olan şartları karşılamaları durumunda babalarının maaşlarını alabilirler. Maaş alacak annenin çocuğu bulunmuyorsa maaşının %75 ini alabilmektedir. Anne hayatta ise %50'si alır. Boşanan kadın babasının maaşının %25'ini alabilir. Anne hayatta değilse %50'sini alabilir.

* SGK veya başka bir sosyal güvencesi olmaması,
* Devlet memuru olmamalı,
* Sabit gelirinin olmaması,
* Vefat etmiş babanın sosyal güvencesinin olması,
* Boşandıktan sonra tekrar evlilik yapmış olmaması.

Soru 1: Eski eşim vefat etti ve ben evlendim şuan da Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımdan faydalanabilir miyim?

Eşi vefat etmiş ve sonrasında yeniden evlenmiş kişiler Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımdan faydalanamaz.

Soru 2: Eşim vefat etti, ben şuanda dini nikâhlı olarak biri ile yaşıyorum. Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımdan faydalanabilir miyim?

Hayır faydalanamazsınız.

Soru 3: Sigortalı olarak bir işe başladım Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımlardan faydalanabilir miyim?

Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabii olan vatandaşlar bu yardımdan faydalanamaz.

Soru 4: Çocuğum ile beraber oturuyorum ve çocuğum çalışıyor Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımdan faydalanabilir miyim?

Hayır faydalanamazsınız. Bu yardımdan faydalanabilmek için hane içerisinde sosyal güvenceye sahip bireyin bulunmaması gerekmektedir.

Soru 5: Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım başvurusunda bulundum sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Başvuru sonucu hakkında ikametgâhınızın bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfından veya 144 Alo Sosyal Yardım hattı aranarak bilgi edinilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri